۰
سه شنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۲۵

طلا «سوتی» شد

در سال‌های اخیر همانند سایر بازارها، طلا نیز با تحولات بسیاری روبه‌رو شده است. افزایش قیمت طلا در کشور به عنوان مهم‌ترین متغیر باعث شده است تا میزان تقاضا برای طلای ساخته شده به صورت ویژه و سکه افت محسوسی داشته باشد. به گونه‌ای که بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که طلا تا حدود زیادی از سبد هزینه مردم خارج شده است و دیگر به عنوان یک زیورآلات، تقاضای آنچنانی ندارد.
به گزارش اخباربانک، از سوی دیگر تقاضای سرمایه‌گذاری طلا که ریشه تاریخی در میان ایرانیان دارد هم تحت تأثیر قرار گرفته است که ناشی از نوسانات بالای قیمتی طلاست. طلا در بازار ایران علاوه بر جو روانی و میزان تقاضا به صورت عمده تحت تأثیر نرخ ارز در بازار داخل و بهای جهانی اونس طلا قیمت می‌‌خورد. این در حالی است که در کنار افزایش قابل توجه نرخ دلار، اونس جهانی طلا نیز رشد قابل توجهی داشته است.
 
افت شدید تقاضای طلا

رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با «ایران» در این زمینه گفت: به دلیل افزایش قابل توجه قیمت طلا در دو سال اخیر، میزان تقاضا در این بازار نیز بشدت کاهش یافته است، هرچند تقاضا صفر نشده است، اما در مقایسه با سال‌های گذشته تفاوت معناداری دارد.

ابراهیم محمدولی توضیح داد: برای مثال میزان تقاضا برای خرید طلا قبل از سال 1397 بین 60 تا 70 درصد بود که این رقم هم اکنون به 30 درصد رسیده است. این درحالی است که میزان تقاضا در سال گذشته در برخی از مواقع که قیمت رشد بالایی داشت به حدود 10 درصد هم تنزل پیدا کرد.

محمد کشتی‌آرای، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر نیز در گفت‌وگو با «ایران» در این باره گفت: همزمان با افزایش قیمت طلا، هزینه ساخت طلا نیز به دلیل این که پرتی جزو اجرت ساخت محاسبه می‌‌شود، افزایش یافته است و از سوی دیگر قدرت خرید مردم نیز با افت زیادی همراه بوده و به همین دلیل هم اکنون شاهد خروج طلا از سبد هزینه‌ای خانوارهای ایرانی هستیم.
 
وزن مصنوعات نصف شد

رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره تأثیر افزایش قیمت بر تغییر اشکال تقاضا نیز افزود: در دو سال اخیر بخصوص سال گذشته، میزان تقاضا برای خرید مصنوعات ساخته شده بشدت افت کرد و به جای آن مردم به سمت خرید طلای خام یا آب شده هدایت شدند که به دلیل نداشتن اجرت ساخت، قیمت کمتری دارد.

وی ادامه داد: علاوه بر این، در بازار طلا شاهد کاهش وزن مصنوعات هستیم. با توجه به اینکه قیمت افزایش یافته و قدرت خرید کمتری وجود دارد، تولیدکنندگان طلا وزن مصنوعات را نصف کرده‌اند. به طوری که برای مثال وزن یک سرویس طلای 60 گرمی به حدود 30 گرم و وزن یک سرویس 30 گرمی به حدود 17 گرم کاهش یافته است.
 
بدلیجات جایگزین طلا شد

کشتی‌آرای همچنین اظهار کرد: به دلیل مسائل گفته شده، طی سال‌های اخیر میل و رغبت برای خرید طلا به عنوان زیورآلات در کشور روند نزولی داشته است به طوری که هم اکنون بدلیجات و نقره جای طلا را گرفته است. این در حالی است که از گذشته‌های دور خانوارهای ایرانی از طلا علاوه بر زیور به عنوان یک پشتوانه مالی نیز استفاده می‌‌کردند.

به گفته رئیس اتحادیه طلا و جواهر در بازار سکه نیز شاهد افت قابل توجه تقاضا هستیم با این تفاوت که در بازار سکه به دلیل نداشتن ارزش افزوده و استاندارد بودن آن وضعیت بهتر از بازار طلاست. برهمین اساس قیمت سکه تمام که در نیمه دوم سال گذشته در کانال قیمتی 11 تا 12 میلیون تومان قرار داشت، هم اکنون به کانال 10 میلیون تومان کاهش یافته است.
 
شمایل‌های 100 سوتی

نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره تقاضا در بازار سکه گفت: از ماه‌های پایانی سال گذشته بشدت میزان تقاضا برای خرید سکه کاهش یافت و برهمین اساس از پیش از عید نوروز شاهد روند کاهشی حباب سکه بودیم که در سال جدید نیز ادامه یافته است. این در حالی است که بهای اونس جهانی طلا در این مدت تقریباً ثابت بوده و نوسان یک تا دو درصدی داشته است.

کشتی آرای ادامه داد: برخلاف گذشته که انواع سکه به عنوان هدیه بخصوص در عید نوروز خریداری می‌‌شد، در دو سال اخیر این اتفاق نیفتاده است و برهمین اساس شاهد افزایش تقاضا برای شمایل‌های زیر یک گرم هستیم و هم اکنون قطعات 100 و 200 سوتی به دلیل بالا بودن تقاضا در دستور کار تولیدکننده‌های طلا قرار گرفته است.
 
86 درصد مردم با کاهش عیار طلا مخالفند

نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر در پاسخ به این سؤال که پیشنهاد کاهش عیار طلا چه شد، توضیح داد: براساس تحقیقی که توسط جهاد دانشگاهی انجام شد، بیش از 86 درصد مردم با کاهش عیار طلا مخالف هستند و بر همین اساس این پیشنهاد از دستور کار خارج شد.
 
قاچاق ورودی فقط 5 درصد

محمدولی، رئیس اتحادیه طلا و جواهر در پاسخ به این سؤال که هم اکنون با توجه به تحولات بازار، وضعیت قاچاق طلا چگونه است، اظهار کرد: همواره قاچاق طلا به کشور اندک بوده است با این حال افت تقاضا و همچنین برخورد قانونی نهادهای نظارتی باعث شده است تا هم اکنون براساس برآوردها قاچاق ورودی طلا به کشور به 5 درصد کاهش یابد.
 
رونق دوباره فروش اینترنتی

رئیس اتحادیه طلا و جواهر همچنین درباره وضعیت معاملات اینترنتی طلا بخصوص پس از تعطیلی دو هفته‌ای واحدهای صنفی به دلیل کرونا اظهار کرد: با توجه به توسعه گسترده فضای مجازی در ایران و جهان نمی‌توان جلوی کار معاملات اینترنتی را گرفت و در نهایت همه کسب و کارها به این سمت خواهند رفت.

وی اضافه کرد: اما درخصوص طلا به دلیل ارزش بالا و نیاز به رعایت استانداردها شرایط حساس‌تر است و بر همین اساس معاملات اینترنتی طلا نیازمند بسترسازی‌های مناسب است.

به گفته وی، هم اکنون تنها چند واحد درفضای مجازی به صورت رسمی فعالیت می‌‌کنند و مابقی مجوز ندارند. برهمین اساس مردم باید مراقب خرید طلا به صورت اینترنتی باشند.
https://akhbarbank.com/vdcd9j05.yt0no6a22y.html
تازه ترین اخبار