۰
سه شنبه ۱۷ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۵۰

چرا بورس به این روز افتاد؟

در چند ماه گذشته بورس تهران روزهای سختی را پشت سرگذاشته و اکنون کاهش شدید شاخص ها و افت قیمت ها سبب نگرانی سرمایه گذاران و برخی از کارشناسان شده است.
به گزارش «اخبار بانك» به نقل از تراز، شاخص بورس تهران از اسفند ۹۲ روندی نزولی در پیش گرفته و گویا قرار هم نیست نمودارها بار دیگر به سمت بالا حرکت کنند. 

کاهش شاخص ها به حدی به سرعت صورت میگیرد که از رقم حدود ۹۰ هزار واحد به رقم ۷۱ هزار واحد سقوط کرده و به نظر می رسد به راحتی نمی توان مانع این مساله شد. 

نوسانات و افت های پیاپی ارزش سهام شرکت ها، سبب تشدید نگرانی سرمایه گذاران شده به طوریکه بسیاری از آنان انگیزه های خود را از دست داده و سرمایه های خود را از بورس خارج کرده اند.
 
این روزها فعالان این بازار خواستار توجه ویژه دولت به اوضاع نابسامان بازار سرمایه، افت قیمت‌ها و نزول شدید شاخص کل شده‌ و از چشم امید به مسوولان دوخته و منتظر تحقق وعده‌ها هستند. 

عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی به خبرنگار تراز گفت: در سال های ۹۱ و ۹۲ شاهد رشد منفی اقتصاد بودیم که به نظر می رسد، این روند در سال جاری نیز ادامه یابد هر چند میزان آن در مقایسه با دو سال گذشته کمتر خواهد بود، بنابراین این مساله به معنای کاهش بازدهی بنگاه های تولیدی و... است. 

علی دینی ترکمانی افزود:کاهش تولید تاثیر شدیدی بر روی بورس دارد و موجب پایین آمدن تقاضا برای سرمایه گذاری در این بازار می شود. 

وی تصریح کرد: مشکلات بخش واقعی اقتصاد در کنار تحریم ها و کاهش ظرفیت تولید سبب شده تا بازار بورس شرایط کنونی را تجربه کند. 

وی بیان کرد: برای گذر از وضعیت فعلی، تحریم ها باید رفع شود و جریان درآمد ارزی حاصل از صادرات نفت افزایش یابد و در کنار آنها نیز بنگاه های تولیدی رونق یافته و با افزایش ظرفیت تولید به سودآوری قبلی خود برسند. 

وی ادامه داد: اگر مجموعه این عوامل انجام شود حتم بدانید که بازار بورس تحرک و رونق می یابد.
دینی ترکمانی اظهار داشت: زمانی قیمت ها در بورس به شکل حبابی افزایش می یافت و طبیعی است این روند در جایی متوقف شده و کاهش یابد بنابراین شاخص سهام نیز تحت تاثیر این شرایط افت می کند. 

وی توضیح داد: همچنین تجربه نشان داده معمولا دارایی های مالی جانشین های خوب یبرای هم هستند به طوری که سرمایه گذاری در بازار سهام، ارز، سکه، بانک، اوراق مشارکت معمولا جانشین هم هستند و هرگاه سود نرخ مشارکت و سودسپرده ها افزایش می یابد و یا نرخ ارز و قیمت سکه و طلا بالا می رود سرمایه گذاران بخشی از سرمایه خود را از بازار بورس به بازارهای جانشین رهسپار می کنند؛علاوه بر این موارد دیده شده که با بالا رفتن قیمت مسکن بخشی از سرمایه ها به سوی این بازار رهسپار می شود . 

وی خاطر نشان کرد: در این شرایط طبیعی است که بازار بورس دچار مشکل شود پس لازم است دولت از این بازار حمایت کرده و منابع اعتباری را برای تحریک مجدد سرمایه گذاران به این بازار تزریق کند.
این استاد دانشگاه گفت: این حمایت ها در کوتاه مدت مفید است اما در بلند مدت اثری نخواهد داشت.
وی درباره شکل حمایت های دولتی از بازار بورس عنوان کرد: حمایت دولت می تواند به دو شکل صورت گیرد؛ در قالب حمایت از بنگاه های تولیدی و خط های تولید که دچار مشکل هستند که با پشتیبانی می توانند به جایگاه قبلی خود بازگردند و در این صورت اوضاع بازار بورس بهتر می شود. 

وی افزود: راهکار دیگر کمک دولت به نهادهای سرمایه گذاری در بورس است به طوری که به آنها اعتبار دهد تا سهم بنگاه های دیگر را خریداری کرده و در نتیجه تقاضا را در این بازار بالا ببرند. 

دینی ترکمانی در پاسخ به این سووال که آیا کمک دولت به بازار بورس در سایر کشورها مرسوم است، اظهار داشت: سال ۲۰۰۸ بازار بورس امریکا دچار بحران شد که دولت برخی مووسسات مالی را خرید و به مالکیت دولتی درآورد . مانع از سقوط اقتصاد و سهام شد بنابراین دخالت دولت در بازار بورس برای جلوگیری از ایجاد بحران حتی در اقتصاد کشورهای صنعتی و پیشرفته نیز دور از انتظار نیست. 

وی تاکید کرد: برای گذر از وضعیت دربورس باید دید ریشه های مشکل کجاست و اثر گذاری چتر حمایتی دولت تا چه حدی است؛ همچنین باید دلایل کاهش تقاضا در بازار سهام را بررسی کرد. 

وی ادامه داد: مشکل کاهش تقاضا در اثر پایین آمدن و افت تولید است و در نتیجه تمایل برای خرید سهام پایین آمده است بنابراین دولت باید مشکل بنگاه های اقتصادی و تولیدی را حل کند در این صورت می توان به افزایش تولید امیدوار بود. 

وی درباره بازگشت بورس به دوران طلایی چندسال گذشته به خبرنگار تراز گفت: هیشه قرار نیست شاخص قیمت ها در بالاترین حد باقی بماند، زیرا ذات این بازار با نوسان گره خورده، پس گاهی اوقات شاخص ها بالا می رود و گاهی اوقات پایین می آید، اما اگر این پایین آمدن از حد طبیعی بگذرد و دائم تکرار شود به معنای بحران و رکود عمیق است. 

این اقتصادان بیان کرد: خوشبختانه شاخص سهام در ایران هنوز به مرحله بحرانی بورس امریکا نرسیده و این وضعیت بی ارتباط با وضعیت کلی اقتصاد کشور نیست. 

وی درباره آینده این بازار پیش بینی کرد: اینکه بازار بورس در آینده چه وضعیتی خواهد داشت وابسته به رشد اقتصاد، رفع تحریم ها و به نتیجه رسیدن مذاکرات و در نهایت ترغیب سرمایه گذاران برای حضور مجدد در این بازار دارد. 

وی بیان کرد: خوشبختانه اکنون وضعیت بازار بورس ایران اصلا در شرایط بحرانی قرار ندارد و با برنامه ریزی های دقیق می تواند از این بن بست نجات یافت. 

دینی ترکمانی گفت: اگر مذاکرات به نتایج خوبی برسد حتم بدانید که چرخه بورس به روزهای طلایی باز می گردد و مشکلات رفع خواهد شد و برعکس. 

این استاد دانشگاه درپایان خاطر نشان کرد: وضعیت تولید نیز به همین مساله وابسته است و اگر تحریم ها برداشته شود بار دیگر شاهد رونق کامل بنگاه های تولیدی و حضور سرمایه گذاران خواهیم بود و در این شرایط حتم بدانید تولید کنندگان نیز به سود خوبی دست خواهند یافت اما اگر تلاش ها نتیجه ندهند روند برعکس شده و روزهای سخت تری در انتظار بازار بورس خواهد بود.
https://akhbarbank.com/vdchkqni.23nkzdftt2.html
تازه ترین اخبار