۰
يکشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۲
بازار سرمایه معکوس اقتصاد ایران حرکت می کند

سهام خودروسازها بورس را نجات داد

تحلیلگران بازار نقل می کنند شاخص بورس تهران روندی معکوس با وضعیت اقتصادی ایران را پیش گرفته است.
ديدار با رئيس و نمايندگان مجلس، گزارش به وزيراقتصاد، ابراز نگراني هاي مديران اقتصادي، جلسات مدام سخنراني ها و مصاحبه هاي مسولان بورس و در نهايت گزارش هاي ويژه نشريات جناح راست در کنار ريزش مدام شاخص ها، وضعيت اين روزهاي بورس تهران شده است.

به گزارش اخبار بانك به نقل از خبرآنلاين، طي سه هفته گذشته شاخص بورس روند نزولي را پيش گرفته است. البته در دو روز ابتداي هفته جاري وضعيت شاخص قدري سروسامان پيدا کرد ولي رشد شاخص به اندازه اي نبود تا خسارت هاي گذشته را جبران کند.

مديران بورسي نقل مي کنند شاخص بازار سرمايه طي روزهاي آينده روند صعودي پيش مي گيرد. با اين وجود بخشي از تحليلگران بازار بارها در مورد حرکت معکوس بورس سوالاتي را مطرح کرده اند. در حال حاضر گزارش هاي کلاني که از وضعيت اقتصاد ايران منتشر مي شود، همگي وضعيت رو به بهبودي را روايت مي کنند. آخرين گزارش ها نيز نشان مي دهد رشد اقتصادي کشور به سمت مثبت حرکت مي کند ولي در همين شرايط شاخص بورس روند نزولي دارد. در حالي که سال گذشته و همزمان با بروز بحران هايي مانند نرخ رشد منفي ۵ درصدي اقتصادي و تورم ۴۰ درصدي، شاخص بورس صعودي شده بود.

با اين حال رئيس سازمان بورس اعتقاد دارد، سهامداراني که وارد بازار شده اند زيان چنداني را نپذيرفته اند چراکه بورس سال گذشته ۱۰۸ درصد بازدهي داشته است. در حالي که انتقال سرمايه ها به بانک ها به عنوان سپرده تنها ۲۰ درصد بازدهي به همراه داشته است.صالح آبادي، در گفت و گويي که به هفته نامه اقتصادي تجارت فردا انجام داده بود، گفته بود:« اول از همه تاکید کرده‌ایم که بهتر است سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر در بازار سهام سرمایه‌گذاری کنند. دوم اینکه؛ افراد، سرمایه مازاد خود را به بورس بیاورند. یعنی افراد نباید ماشین یا خانه یا وسیله ضروری زندگی خود را بفروشند و سهام بخرند. طبیعی است که در بازاری که تحت تاثیر متغیرهای سیاسی و اقتصادی مختلف قرار دارد، امکان ضرر و زیان هم وجود دارد. نکته دیگری هم که تاکید کردیم این است که افراد سبدی از سهام را خریداری کنند و دارایی‌شان را تنها بر روی یک سهام خاص سرمایه‌گذاری نکنند. بارها هشدار داده‌ایم که غیرحرفه‌ای‌ها و تازه‌واردان به بورس بهتر است از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری وارد بورس شوند. با وجود اینکه بارها به سرمایه‌گذاران و تازه‌واردان بورس این توصیه‌ها را کرده‌ایم و بسیار هشدار داده‌ایم اما وقتی دچار ضرر و زیان می‌شوند باید قبول کنند ریسک جزو ذات بورس و بازار سرمایه است. همان‌طور که روزی با پذیرش ریسک بازده بالا می‌گیرند و خرسند و خوشحال هستند همان‌طور هم در مقطعی با پذیرش ریسک ممکن است متضرر شوند. توجه کنید؛ سازمان بورس وظیفه نظارتی دارد.» بورسي که صالح آبادي ذات آن را آميخته به ريسک مي داند، بحران هاي بزرگتري را نيز پيش روي خود دارد.

سال قبل ميزان شاخص کل بازار سرمايه از ۲۶ هزار واحد به ۸۹ هزار واحد افزايش يافت. اين اتفاق هم در شرايطي رخ داد که نرخ رشد اقتصادي کشور به منفي ۵.۸ درصد رسيده بود. در همين دوره زماني نرخ رشد بخش هايي مانند نفت، صنعت و کشاورزي نيز به طور متوسط بيشتر از ۲۰ درصد منفي بود. با اين وجود شاخص بازار سرمايه به صورت مدام روند صعودي را نشان مي داد. در اوج فعاليت هاي بازار نيز ميزان بازدهي بورس به عدد ۱۳۵ درصد رسيد. اين شرايط تداوم چنداني نداشت و بازهم بورس تهران دوران نزول را پيش گرفت. افزايش شاخص کل از روزهاي آغاز شد که عدد رسمي تورم کشور ۴۱ درصد، ميزان نقدينگي ۵۰۰ هزار ميليارد تومان و نرخ بيکاري موثر ۲۹ درصد بود. در همين دوره زماني وزيراقتصادي دولت نهم پيش بيني کرده بود حداقل ۲۲ ميليون دلار ارز خانگي در اختيار مردم قرار دارد. بانک مرکزي هم تاييد کرد حداقل ۲۵ درصد از حجم نقدينگي کشور به هيچ کدام از بازارهاي مالي وارد نشده اند. اطلاعات آماري تاييد مي کرد، اقتصاد ايران در دوران رکود تورمي و بحران قرار دارد. به گفته مديرعامل شرکت شهرک هاي صنعتي حداقل ۵۵ درصد واحدهاي صنعتي حاضر در شهرک هاي صنعتي نيز در همين دوره زماني به مرز ورشکستگي رسيده بودند. بورس تهران بي توجه به اين حواشي رشد ۲۴۰درصدي را طي دوره زماني ۱۵ ماهه پشت سرگذاشت. تمامي مولفه هاي اقتصادي در دوره اي که بورس مسير صعودي را پيش گرفته بود، منفي بودند. در همين دوره زماني بورس تهران با بازدهي منفي ۷.۵ درصدي مواجه شده است. از ميان ۴۳ صنعت فعال در بورس هم تنها ۱۱ صنعت موفق شده اند تا بازدهي مثبت بدست آوردند.

فعالان بازار سرمايه نقل مي کنند پس از اجراي فاز دوم طرح هدفمندي يارانه ها و افزايش ميزان دستمزدها، ۲۰ درصد هزينه اضافي به تمامي واحدهاي توليدي کشور تحميل شده است. اما حتي هزينه ۲۰ درصدي نيز چنان موثر نبوده تا شاخص کل بورس تهران شيب شديد نزولي را پيش گيرد. در حال حاضر ارزش بازار سرمايه به ۳۴۷ هزار ميليارد تومان رسيده است. طي دوران نزول بيش از ۳۰ هزار ميليارد تومان از ارزش بازار کاسته شده است.

با اين وجود تحليلگران بازار نقل مي کنند شاخص بورس تهران روندي معکوس با وضعيت اقتصادي ايران را پيش گرفته است. انتظار فعالان بازار رشد شاخص همزمان با بهبود وضعيت اقتصادي کشور و همچنين مشخص شدن اثرات مذاکرات بين المللي بود. در صورتي که بورس تهران همچنان نقش دماسنج سابق را برعهده داشته باشد، در اين دوره زماني حرکتي معکوس با وضعيت فعلي پيش مي گيرد.

امروز نيز شاخص بورس تهران بيش از ۲۹۹ واحد کاهش را تجربه کرده است. در پایان معاملات امروز شاخص کل با کاهش ۲۹۹ واحدی به ۷۱۹۶۰ واحد رسید که هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس، پالایش نفت بندرعباس، سرمایه‌گذاری گروه ملی، بانک صادرات و بانک ملت بیشترین تاثیر منفی را داشتند، اما در مقابل هلدینگ نفت، گاز و پتروشیمی تامین، گسترش نفت و گاز پارسیان، ایران‌خودرو، پتروشیمی شازند، سایپا، توسعه صنایع بهشهر، سرمایه‌گذاری خوارزمی، معدنی و صنعتی گل‌گلهر و فولاد خراسان مانع از افت بیشتر شاخص شدند و بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشتند. در ميان شرکت هاي مختلف هم نمونه هاي بانکي، هم خودرويي و هم صنايع نفتي عدد شاخص را پايين کشيده اند.

با اين حال و با وجود انتشار خبر افزايش قيمت خودرو بازهم سهام خودروسازان در بورس رونق گرفت. گروه خودرویی و برخی شرکتهای سرمایه‌گذاری برترین تقاضای بازار را داشتند، اما در مقابل شرکت‌های بزرگ پتروشیمی و پالایشی برترین عرضه را به خود اختصاص دادند، در فرابورس شاخص با افزایش یک واحدی به ۷۵۱ واحد رسید که پتروشیمی جم، ذوب‌اهن اصفهان، پتروشیمی زاگرس و پتروشیمی مارون بیشترین تاثیر مثبت را گذاشتند.
https://akhbarbank.com/vdcbs0b5.rhbaspiuur.html
تازه ترین اخبار